Åker man tillräckligt mycket bil kommer man snart ha sett det mesta som går att se ute på vägarna. Det är allt från vilda djur till farthinder som känns som att de är små som ståmattor eller stora som murar, till små bysamhällen som man trodde var borta för länge sedan. Något som man kanske aldrig lägger märket till är all dekorplast som pryder vägmärken och andra skyltar längs vägarna. Vad som gör dekorplasten så speciell är att den är behandlad med ett så kallat UV-laminat, det gör att plasten inte försämras av all UV-strålning som den får på sig. Då skyltarna står ute är det en hel del UV-strålning. Laminering fungerar också bra som skydd för regn och smuts som då och då träffar dekorplasten. Hade skyltarna inte blivit skyddade hade de snabbt börjat gå sönder eller förslitits av allt väder. En försliten vägskylt är trafikfara, så det är ytterst viktigt att de inte förslits.
En annan viktig faktor som vägskyltar måste leva upp till är att de måste vara synliga i alla sorters väder. Därav används ofta rött och gult med svart delvis inblandat. Rött betyder i naturen fara, vilket är något vi instinktivt vet. Rött och gult är därmed perfekta färger för skyltarna som ska varna. Den svarta färgen fungerar bra som kontrastfärg, för ljust och det hade varit svårt att läsa varningsskyltarna, speciellt om man kör i en högre hastighet som på exempelvis motorvägar. Vit text används istället på vägskyltar med blå bakgrund, där färgerna inte blandar sig lika mycket. De blåa skyltarna är vägvisningsmärken, och är mer upplysande än varnande. Även dessa är laminerade med UV-skydd för att hålla i alla väder och årstider.
Nästa gång bilen rullar på vägarna, tänk på hur dekorplasten hjälper oss att inte vara med i olyckor. Samt att hur UV-laminatet gör att våra skattepengar kan gå till något annat än nya vägskyltar var och varannan dag.