Vad är en fatbike?

Första gången jag hörde talas om ”fatbike” så hade jag ingen aning om vad det var för något och visste inte alls vad jag kunde förvänta mig. Jag hade inte ens en bild i huvudet på hur det kunde se ut. En god vän till mig hade köpt en fatbike och var väldigt stolt och engagerad i detta. Jag gillar inte ens att cykla utomhus så för mig kändes det inte som ett alternativ överhuvudtaget. Men när vi tog våra husbilar och stack iväg en sväng över en helg så hade min kompis med sig sin fatbike och även sin dotters (för att jag skulle testa så klart) och valde ett område som hon visste var bra att cykla på. Kort och gott så var jag helt enkelt tvungen att cykla med på en tur.

Att cykla med fatbike

Min väninna anser att det är mycket bättre att ha en fatbike än till exempel en mountainbike, fast nu beror det kanske på i vilken terräng som man oftast cyklar i. I hennes fall så har hon mycket sand runt omkring där hon bor och då är det tydligen (enligt henne) en större fördel med en fatbike än en mountainbike. Hon tycker också att en fatbike har fördelar som gör att den är bättre att använd under hela året, även i snö då den har gigantiska däck, än en mountainbike. Den går att använda i precis all sorts terräng. Hon cyklar till och med snabbare på sin fatbike än hon gjorde med sin mountainbike, efter att ha mätt tiden på de vanliga rundorna.

Historien om fatbikes

I Alaska redan under 90-talet planerades det inför en populär och stor cykeltävling. Anledningen till att just fatbikes började konstrueras här var underlaget på tävlingen. Det var väldigt halt där tävlingen gick och på grund av isen började man forska i vilken typ av däck som behövdes för att cyklisterna inte skulle glida av isen. Det som behövdes var ett par däck som kunde gräva ner sig i isen för att få fäste och då började flertalet personer att experimentera med olika typer av däck och däckstorlek. Här föddes den första fatbiken och därefter ökade efterfrågan hela tiden, mycket på grund av att den var så stabil med sina stora däck. Nu finns fatbikes i alla cykelbutiker, men ännu inte i mitt garage!